Blender to idealny pomocnik każdego miłośnika i każdej miłośniczki kuchni. Jest lekki, poręczny, wygodny, a do tego pełni całą masę niezwykle przydatnych podczas gotowania funkcji. Jest on obowiązkowym elementem wyposażenia domu, w którym lubi się kremowe zupy i warzywno-owocowe koktajle. Blender świetnie się sprawdzi podczas przygotowania pożywnych posiłków każdego dnia. Jak porównywać blendery i jak wybrać jeden?
Blender – rodzaje blenderów kuchennych
Blender od wielu lat jest totalnym must-have kuchennego wyposażenia. Dzięki niemu w mig przygotujesz sobie ultra odżywczy zielony koktajl z banana, jabłka i jarmużu czy wytworną zupę-krem z białych warzyw. Znane marki proponują kilka rodzajów tego przydatnego gadżetu. Popularny blender ręczny zajmie mało miejsca i bez problemu poradzi sobie z dokładnym wymieszaniem ciasta na naleśniki, posiekaniem orzechów czy przygotowaniem musu owocowego. Możesz używać go w dowolnej misie czy garnku. Blender kielichowy to większa, stacjonarna wersja tego pierwszego. Dzięki dodatkowemu naczyniu nie jesteś potrzebna przy jego działaniu. Samodzielność oraz większa moc, która przekłada się na lepsze radzenie sobie z twardymi produktami, sprawiają, że jest on często wybieranym sprzętem kuchennym.
Blender – jaki warto wybrać
Jeśli zamierzać posiekać orzechy i rozdrobnić inne twarde produkty żywieniowe, zdecyduj się na blender o wysokiej mocy. Na rynku znajdziesz blendery o mocy równej nawet 1500 W. Będą to sprzęty stacjonarne, które podołają wielu trudnym do miksowania produktom. Przy użytkowaniu takiego gadżetu niezwykle ważna jest jego wygoda. Dlatego dobry blender powinien być poręczny. Antypoślizgowa powłoka uchwytu dodatkowo zwiększy komfort jego używania, a wysoka jakość materiałów, z jakich jest on wykonany, pozwoli korzystać z niego przez długie lata. Zdecyduj się na egzemplarz z kilkoma ważnymi funkcjami, liczą się tu: regulacja mocy, opcja turbo pracy oraz płynne regulowanie prędkości. Zastanów się, czy istotnym czynnikiem przy wyborze blendera jest dla ciebie hałas, jego zbyt silne natężenie może być dużym minusem przy gotowaniu.