Parowar to idealny gadżet dla każdej miłośniczki zdrowego trybu życia. Dzięki niemu przyrządzisz zdrowy, pełnowartościowy i smakowity posiłek – bez użycia tłuszczu – dla siebie lub swojej rodziny. Praca z parowarem jest prosta i szybka, a przez co niezwykle przyjemna. Wystarczy w odpowiedni sposób poukładać produkty żywieniowe i czekać aż zadziała na nie para. Parowary – jak porównywać i jak wybrać?
Parowary – jak to działa?
Parowar staje się totalnym must-have w kuchni fana zdrowych posiłków. Jego działanie jest banalnie proste, a efekty robią wrażenie. Żeby ugotować pełnowartościowy obiad, wystarczy wlać do dolnego pojemnika świeżą wodę i poukładać produkty na poszczególne półki. Para zadziała na naszego łososia, kaszę gryczaną i brokuły, a my otrzymamy smakowite danie.
Parowary – jakie wybrać?
Jeśli już zdecydujesz się na zakup przydatnego parowaru, zwróć uwagę na kilka czynników, dzięki którym Twój wybór na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę. Po pierwsze, sprawdź ilość pojemników w modelu, który wzbudzi twoje zainteresowanie. Im ich więcej, tym więcej składników możesz za jednym razem ugotować. Warto też zainwestować w parowar wyposażony w mniejsze pojemniki na produkty sypkie, takie jak ryż i kasza, to także ułatwi ci korzystanie z nowego zakupu. Zastanów się, czy problemem będzie dla ciebie przenikanie aromatów w klasycznym parowarze z pionowym ustawieniem pojemników na produkty żywieniowe. Na rynku dostępne są bowiem także wersje z ustawieniem poziomym pojemników, co sprawia, że poszczególne zapachy zostają wyizolowane. Jeśli martwisz się o miejsce do przechowania takiego sprzętu, możesz zdecydować się na parowar składany, który będzie bardziej funkcjonalny. Ze względu na fakt, że zbiorniki na wodę wykonane są z nieprzezroczystych materiałów, warto wybrać model wyposażony we wskaźnik jej ilości. Polecamy parowary wyposażone w dodatkowe funkcje, takie jak: delikatna para (dzięki temu unikniesz potencjalnego rozgotowania części produktów) czy utrzymywania ciepła.